Методологія наукових досліджень
Камінська (Халапсіна) Світлана Владиславівна

Методологія наукових досліджень

Мета дисципліни – освоєння студентами-бакалаврами теоретичних знань і практичних умінь з методології і основних методів наукових досліджень для  практичної готовності підготувати експериментальну частину дипломного проекту, конструювання нових функціональних виробів на різних харчових основах із з'ясуванням ролі основних біокомпонентів у функціонуванні організму людини. 

Завдання дисципліни: 

- розуміння ролі і місця науки у формуванні та розвитку в Україні індустрії здорового харчування; оволодіння методами дослідницької роботи (теоретичними та експериментальними); розуміння потреб сучасної харчової промисловості у розробленні та виробництві продуктів функціонального призначення; використання набутих знань у проведенні біохімічних, фізичних, хімічних, мікробіологічних досліджень при розробленні нових харчових продуктів; уміння аналізувати отримані результати і зіставляти їх з аналогічними роботами інших науковців на основі аналізу літературних джерел; уміння сформувати актуальність роботи, мету, завдання та зробити аналітичний огляд за напрямом досліджень.

Основи валеології: оздоровчі аспекти харчування
Башта Алла ОлексіївнаСімахіна Галина Олександрівна

Основи валеології: оздоровчі аспекти харчування

Метою навчальної дисципліни „Основи валеології: оздоровчі аспекти харчування” є формування у здобувачів знань та навичок щодо розроблення, вдосконалення та використання методів формування, збереження, відновлення, зміцнення здоров'я людини і розширення резервних можливостей організму, передусім, за рахунок зміни структури харчування і використання оздоровчих харчових продуктів.

Завдання – надати здобувачам комплекс необхідних знань щодо всіх чинників, які позитивно впливають на здоров'я людини, визначити сучасну стратегію валеології та розробити власну індивідуальну систему самооздоровлення, підвищення адаптаційних можливостей організму до несприятливих чинників довкілля та сприяння активному творчому довголіттю.

 

Основи кріогенних і сушильних технологій
Башта Алла Олексіївна

Основи кріогенних і сушильних технологій

Метою навчальної дисципліни „Основи кріогенних і сушильних технологій” є формування у здобувачів знань та навичок щодо традиційних та новітніх способів отримання заморожених, сухих продуктів та напівфабрикатів із харчової сировини; особливостей заморожування та кріогенного сушіння як альтернативи існуючим високотемпературним технологіям.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Основи кріогенних та сушильних технологій» є отримання знань, що надають уявлення про теоретичні основи та принципи застосування холодильних та сушильних технологій;  характер перетворення складових частин сировини, напівфабрикатів та готових продуктів під час охолодження, заморожування та сушіння; отримання умінь та практичних навичок, що дозволять обґрунтувати вибір устаткування та технологічні параметри виробництва. Навчити здобувачів орієнтуватися в особливостях сучасних процесів перероблення сільськогосподарської сировини на сухі продукти; сформувати чітке переконання в тому, що ефективність і доцільність використання тих чи інших способів сушіння визначається насамперед їхньою спроможністю зберегти у готовому сухому продукті весь цінний біокомплекс сировини; оволодіти методами фізико-хімічного і мікробіологічного контролю якості отриманих сухих продуктів та в процесі їх зберігання. 

Технологія природних харчових сорбентів

Технологія природних харчових сорбентів

Метою навчальної дисципліни є формування у здобувачів знань та навичок щодо прогресивних технологій природних харчових сорбентів із різних видів рослинної сировини; ознайомлення з фізико-хімічними властивостями сорбентів, основними компонентами природних комплексів харчових сорбентів; різними видами сировини, способами її консервування та сучасними методами перероблення для виробництва природних харчових сорбентів; показати перспективи застосування сорбентів при створенні інноваційних харчових продуктів. необхідної бази

Основними завданнями вивчення навчальної дисципліни «Технологія природних харчових сорбентів » є вивчення загальних питань з ентеросорбції, фізико-хімічних властивостей сорбентів; освоєння методів отримання та визначення вмісту природних харчових сорбентів у різних видах сировини; ознайомлення з прогресивними технологіями харчових сорбентів; опанування принципів збагачення природними харчовими сорбентами та їх компонентами харчових продуктів; вивчення дії сорбентів на роботу шлунково-кишкового тракту організму людини та регулювання обміну речовин; набуття умінь використовувати отримані знання для розроблення інноваційних продуктів оздоровчого, функціонального та лікувально-профілактичного призначення.

Хімія та фармакогнозія рослин

Хімія та фармакогнозія рослин

Дисципліна "Хімія та фармакогнозія рослин" вивчає рослину сировину як джерело біологiчно активних речовин, динамiку утворення в рослинах дiючих та супутнiх речовин; будову i фізико-хiмiчнi властивостi, специфiчнi реакцiї рiзних груп бiологiчно активних речовин; основнi сировиннi джерела бiологiчно активних речовин, які вiдносяться до певної групи; механiзми дiї, засвоєння, виведення цих речовин з органiзму людини, їх взаємодiї з компонентами їжi; сучасні технологiї виробництва фiтопрепаратiв; методи визначення вмісту, очищення та видалення дiючих речовин рослинної сировини, ефективності та безпеки фітопрепаратів на їх основi; технологiчнi аспекти використання рослинної сировини i фiтопрепаратiв на її основi у виробництві харчових продуктів оздоровчого, функціонального та лікувально-профілактичного призначення.