Контроль якості та безпечності харчових продуктів. Технології продуктів бродіння і виноробства
Основними завданнями вивчення дисципліни є підготовка студентів до активної практичної професійної діяльності в харчовій промисловості на основі вивчення теоретичних основ сенсорної оцінки продуктів бродіння, основних органолептичних характеристик харчових продуктів, професійних термінів дегустаційної оцінки, способів дегустаційного аналізу та методів обробки результатів.
Система контролю якості продукції є сукупністю взаємозв’язаних об’єктів і
суб’єктів контролю, використовуваних видів, методів і засобів оцінки якості ви-
робів і профілактики браку на різних етапах життєвого циклу продукції і рівнях
управління якістю
Контроль якості та безпечності харчових продуктів. Технології цукру та полісахаридів
Метою викладання начальної дисципліни “Контроль якості та безпечності продуктів галузі” є набуття студентами знань щодо порядку організації і проведення технохімічного, мікробіологічного контролів і контролю показників безпеки сировини та готової продукції; здійснення санітарної обробки технологічного устаткування, інвентарю, тари; нормування сторонніх речовин у харчових продуктах; засвоєння методик відбору проб та проведення досліджень; класифікації методів аналізу, їх теоретичні основи і обґрунтування з точки зору сучасних положень фундаментальних наук: фізики, неорганічної та органічної хімії, аналітичної хімії, фізичної та колоїдної хімії, технічної мікробіології; опанування методів визначення показників якості та безпечності харчових продуктів, зокрема цукру; арбітражних методів та вимог Держстандартів України до якості та безпечності білого цукру; призначення Міжнародної комісії по уніфікованим методам досліджень в цукровій промисловості – ICUMSA і основні методики ICUMSA з визначення показників якості та безпеки цукру; вивчення систем якості GMP і GHP – передумов впровадження системи гарантії харчової безпеки НАССР в цукровій промисловості, вивчення основних етапів впровадження системи НАССР та її порівняння з системами якості на базі ISO.
Контроль якості та безпечності харчових продуктів. Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення
Метою викладання начальної дисципліни “Контроль якості та безпечності харчових продуктів” є набуття здобувачами знань та вмінь щодо порядку відбору і підготовки проб сировини та харчових продуктів, підбору сучасних відповідних методів контролю з урахуванням особливостей та якостей продовольчої сировини, напівфабрикатів та готової продукції.
Завдання дисципліни – забезпечити практичне застосування хімічних, фізичних та інших методів аналізу для дослідження сировини і харчових продуктів, підготувати здобувачів до більш поглибленого вивчення спеціальних технологічних дисциплін, виконання науково-дослідних, курсових та дипломних робіт.
Контроль якості та безпечності харчових продуктів. Технології води та водопідготовки харчових виробництв
Харчові технології. Технології зберігання, консервування та переробки плодів і овочів
Метою викладання навчальної дисципліни “Загальні технології харчової промисловості” є: дати студентам знання фізико-хімічних основ технологічних процесів виробництва основних продуктів харчування, принципових та апаратурно-технологічних схем, технологічних режимів і способів проведення окремих технологічних процесів та встановленння оптимальних умов їх проведення, а також набуття студентами практичного уміння аналізувати і вирішувати актуальні проблеми окремих галузей в умовах сучасного розвитку харчової промисловості в Україні і в світі, що забезпечують одержання харчових продуктів високої якості.
Завданнями навчальної дисципліни “Загальні технології харчової промисловості” є отримання студентами знань щодо основних процесів, що використовуються при вивченні загальних технологій харчової галузі, принципів, законів, знання напрямів підвищення ефективності виробництв основних продуктів харчування, напрямів енергозбереження та зменшення витрат природних ресурсів.
Харчові технології. Технології цукру та полісахаридів
Метою дисципліни «Технології харчових виробництв» (Технологія цукрового виробництва) є формування у студентів цілісного уявлення про сукупність процесів, які забезпечують задані властивості різних харчових продуктів; отримання студентами знань про технологію і техніку цукрової галузі харчової промисловості, принципи удосконалення технологій, ресурсо- та енергозбереження; набуття студентами практичних навичок, необхідних для майбутньої ефективної інженерно-технологічної, організаційної, науково-дослідної та педагогічної діяльності.
Основними завданнями вивчення дисципліни «Технології харчових виробництв» (Технологія цукрового виробництва) є надання фахівцеві знань, достатніх для розуміння сутності технологічних процесів виробництва цукру; обґрунтовування технологічних параметрів оброблення сировини та за необхідності їх раціонального корегування, вибору методів контролю якості сировини, напівпродуктів та готової продукції.
Харчові технології. Технології продуктів бродіння і виноробства
Метою навчальної дисципліни «Технологія бродильних виробництв» є отримання студентами теоретичних знань про сукупність процесів та технологічних операцій, які забезпечують одержання продуктів бродильних виробництв заданої якості, ознайомлення їх із закономірностями і процесами, які є спільними для технологій різних продуктів бродильних виробництв, застосування інноваційних технологій за умов впровадження у виробництво на сучасному рівні знань з фундаментальних, загально інженерних та спеціальних дисциплін для виробництва високоякісної товарної цільової продукції.
Основним завданням вивчення дисципліни «Технологія бродильних виробництв» є підготовка студентів до активної практичної професійної діяльності в харчовій промисловості, проводити інформаційний пошук в науковій літературі та інших джерелах науково-технічної інформації стосовно відповідної технології,креслити принципові схеми виробництва основних груп продуктів бродильного виробництва. Визначати хімічний склад сировини, напівпродуктів, товарної продукції і відходів виробництва, проводити відповідні розрахунки та статистичну обробку отриманих даних, оформляти і аналізувати отримані результати.