Моніторинг виробничих процесів
Метою навчальної дисципліни є опанування студентами основної ідеї логістичного підходу стосовно зміни пріоритетів між різними видами господарської діяльності на користь посилення значимості діяльності з управління матеріальними потоками, поглиблення їх знань з обліку і звітності виробництва спирту, дріжджів і лікеро-горілчаних напоїв та підготовка майбутнього спеціаліста до практичної фахової діяльності, яка передбачає творче поєднання завдань організації технології та її удосконалення щодо забезпечення високої якості екологічно чистої продукції за мінімальних витрат матеріальних і енергетичних ресурсів.
Основним завданням вивчення дисципліни «Моніторинг та логістика виробничих процесів галузі» є надання студентам необхідних знань із логістики та обліку і звітності у виробництві спирту, дріжджів і лікеро-горілчаних напоїв для практичного використання їх в майбутній ефективній інженернотехнологічній, організаційній, науково-дослідній та педагогічній діяльності.
Технологія екстрактів і напоїв
Метою навчальної дисципліни є опанування студентами знаннями з технології екстрактів і напоїв з рослинної та плодово-ягідної сировини, способів та технологічних режимів виконання окремих технологічних операцій, відбору проб і визначення показників якості та оцінки відповідності проаналізованих зразків вимогам стандартів для практичного використання в майбутній виробничій діяльності, в курсовому і дипломному проектуванні.
Основними завданням вивчення дисципліни «Технології екстрактів і напоїв із рослинної та плодово-ягідної сировини» є набуття студентами знань аналізувати технологічні режими окремих технологічних процесів та відповідної технології в цілому, вміння креслити принципові та технологічні схеми виробництва екстрактів і напоїв з рослинної та плодово-ягідної сировини, надавати рекомендації щодо їх удосконалення та оптимізації, виконувати технологічні розрахунки стосовно витрат і втрат сировини й допоміжних продуктів на виробництво одиниці продукції та всього об’єму виробництва, застосовувати сучасні методи визначення якісних і кількісних показників та показників безпеки в сировині та готовій продукції.
Хімія і біохімія вина
Метою навчальної дисципліни «Хімія і біохімія вина» є теоретична підготовка майбутніх бакалаврів, спеціалістів і магістрів до вивчення спеціальних дисциплін «Технологія вина», «Технології екстрактів і напоїв із рослинної і плодово-ягідної сировини», «Інноваційні технології галузі» з урахуванням сучасних досягнень хімічних наук.
хімія і біохімія вина вивчає властивості й зміни різних речовин, що входять до складу виноградного грона, перетворення цих речовин при переробці винограду на вино, коньяк, соки, ізюм, концентрати і т.д.; сутність явищ, що обумовлюють ці перетворення, склад отриманих нових продуктів і зміни цього складу під впливом природних умов або під дією різних прийомів технології. Хімія і біохімія вина — прикладна дисципліна, що служить для практичних цілей виноробного виробництва.