Біологічно-активні речовини в харчових технологіях
Як із свинячої щетини не зробити шовкову хустку, так не можливо побудувати здорове тіло з нездорової їжі.
Основи валеології
Метою навчальної дисципліни „Основи валеології”є формування у здобувачів знань та навичок щодо розроблення, вдосконалення та використання методів формування, збереження, відновлення, зміцнення здоров'я людини і розширення резервних можливостей організму, передусім, за рахунок зміни структури харчування і використання оздоровчих харчових продуктів.
Завдання – надати здобувачам комплекс необхідних знань щодо всіх чинників, які позитивно впливають на здоров'я людини, визначити сучасну стратегію валеології та розробити власну індивідуальну систему самооздоровлення, підвищення адаптаційних можливостей організму до несприятливих чинників довкілля та сприяння активному творчому довголіттю.
Основи виробництва продуктів оздоровчого призначення
Мета – надання студентам необхідної базової суми знань в галузі новітніх технологій виробництва оздоровчих харчових продуктів із різних видів сировини; змалювати перспективи та проблеми, що стоять перед вітчизняною індустрією здорового харчування, і роль кожного майбутнього випускника у розвитку цієї індустрії; ознайомлення з сучасними методами розроблення нових та вдосконалення існуючих технологічних процесів; сучасними біологічними уявленнями щодо ролі продуктів оздоровчої дії у функціонуванні живого організму, підготовка до самостійної ефективної професіональної діяльності на підприємствах харчової промисловості, спрямованої на забезпечення виготовлення харчових продуктів, підвищення конкурентноспроможності вітчизняних харчових продуктів.
Завдання дисципліни "Основи виробництва продуктів оздоровчого призначення" є вивчення студентами загальних питань та теоретичних основ з розроблення нових і вдосконалення існуючих технологій виробництва оздоровчих харчових продуктів, вивчення дії окремих компонентів таких продуктів на організм людини, оволодіння методами контролю якості та безпеки сировини і продуктів виготовлених на її основі, в надання студентам уміння використати набуті знання для розроблення нових продуктів оздоровчого призначення.
Основи виробництва продуктів оздоровчого призначення
Метою дисципліни "Основи виробництва харчових продуктів оздоровчого призначення" є вивчення студентами загальних питань та теоретичних основ з розроблення нових і вдосконалення існуючих технологій виробництва оздоровчих харчових продуктів, вивчення дії окремих компонентів таких продуктів на організм людини, оволодіння методами контролю якості та безпеки сировини і продуктів виготовлених на її основі, надання студентам уміння використати набуті знання для розроблення нових продуктів оздоровчого призначення.
Основи комп`ютерної хімії біологічно активних речовин
Метою викладання навчальної дисципліни «Основи комп’ютерної хімії біологічно активних речовин» є ознайомлення фахівців з харчових технологій з теоретичними положеннями молекулярної механіки, молекулярної динаміки та квантової хімії, з можливостями застосування сучасних комп’ютерних програм для вирішення різноманітних проблем технології, пов’язаних з хімічними перетвореннями, навчання студентів проводити розрахунки просторової будови біологічно активних речовин, їх енергетичних характеристик, прогнозувати реакційну здатність, аналізувати і оцінювати отримані результати.
Основними завданнями вивчення дисципліни «Основи комп’ютерної хімії біологічно активних речовин» є опанування законів і методів комп’ютерної хімії, отримання навичок використання сучасних комп’ютерних програм для розв’язку задач, пов’язаних з розрахунком будови і властивостей біологічно активних сполук та їх реакційної здатності.
Перспективні технологічні процеси виробництва нових продуктів та дієтичних добавок
Мета – ознайомлення студентів із сучасними перспективними технологіями виробництва широкого спектру харчових продуктів, у тому числі соціальних, спеціальних та для спецконтингентів, із різних видів сировини; з'ясування проблем, що стоять перед індустрією здорового харчування і оволодіння методами розроблення нових та вдосконалення існуючих технологічних процесів з використанням перспективних технологій.
Основні завдання вивчення навчальної дисципліни «Перспективні технологічні процеси виробництва нових продуктів та дієтичних добавок» – навчити студентів використати набуті знання для розроблення нових і вдосконалення існуючих технологій виробництва оздоровчих харчових продуктів на зерновій, молочній, оліє-жировій основі та безалкогольних напоїв підвищеної біологічної цінності, оволодіти методами контролю якості та безпеки сировини і продуктів із неї; орієнтуватись у питаннях, що стоять перед сучасними технологіями у харчовій промисловості.
Технологія продуктів функціонального призначення
Метою викладання навчальної дисципліни “Технологія продуктів функціонального призначення” є ознайомлення студентів із новітніми технологіями виробництва функціональних харчових продуктів із різних видів сировини; з'ясування проблем, що стоять перед індустрією здорового харчування і оволодіння методами розроблення нових та вдосконалення існуючих технологічних процесів; сучасними біологічними та фармацевтичними уявленнями щодо ролі лікарських форм препаратів та продуктів оздоровчої дії.
Основними завданнями вивчення дисципліни “Технологія продуктів функціонального призначення” є навчання студентів використовувати набуті знання для розроблення нових і вдосконалення існуючих технологій виробництва оздоровчих та функціональних харчових продуктів на зерновій, молочній, оліє-жировій основі та при виробництві безалкогольних напоїв підвищеної біологічної дії, оволодіння методами контролю якості та безпеки сировини і продуктів з неї; розуміння завдань, що стоять перед інноваційними технологіями у харчовій промисловості.
Технології харчових продуктів для спецконтингентів
Мета дисципліни "Технології харчових продуктів для спецконтингентів" полягає у наданні студентам необхідної базової суми знань в галузі новітніх технологій виробництва оздоровчих харчових продуктів із різних видів сировини для спецконтингентів; характеристика перспектив та проблем, що стоять перед вітчизняною індустрією здорового харчування; ознайомлення з сучасними методами розроблення нових та вдосконалення існуючих технологічних процесів; підготовка до самостійної ефективної професійної діяльності на підприємствах харчової промисловості, спрямованої на забезпечення виготовлення харчових продуктів для спецконтингентів – військових, спортсменів, туристів, космонавтів тощо.
Технологія оздоровчих напоїв та фітоконцентратів_ВВ
Мета дисципліни «Технологія оздоровчих напоїв та фітоконцентратів» полягає у підготовці фахівців, здатних до комплексного розв’язання складних завдань у науково-дослідній, педагогічній, організаційно-технологічній, проектно-технологічній, організаційно-управлінській системах функціонування підприємств харчової промисловості, в тому числі тих, що спеціалізуються на виробництві харчових продуктів оздоровчого призначення та дієтичних добавок на основі різних харчових середовищ; ознайомленні студентів із сучасною методологією розроблення напоїв оздоровчого та функціонального призначення; новітніми технологіями виробництва оздоровчих, функціональних напоїв, а також фітоконцентратів із різних видів сировини; сучасними даними щодо біохімічного складу та фізіологічної дії різноманітних джерел функціональних інгредієнтів та харчових основ при створенні напоїв нового покоління; оволодіння методами розроблення нових та вдосконалення існуючих технологічних процесів; сучасними медико-біологічними уявленнями щодо ролі напоїв оздоровчої дії у формуванні здоров’я людини та профілактиці хвороб.
Технологія оздоровчих напоїв та фітоконцентратів
Метою викладання дисципліни “Технологія оздоровчих напоїв та фітоконцентратів” є ознайомлення студентів із новітніми технологіями виробництва оздоровчих та функціональних напоїв із різних видів сировини; з'ясуванні проблем, що стоять перед індустрією здорового харчування і оволодінні методами розроблення нових та вдосконалення існуючих технологічних процесів; сучасними біологічними уявленнями щодо ролі напоїв оздоровчої дії у формуванні здоров’я людини та профілактиці хвороб.
Основними завданнями вивчення дисципліни є навчання студентів використовувати набуті знання для розроблення нових і вдосконалення існуючих технологій виробництва оздоровчих та функціональних напоїв підвищеної біологічної дії на основі різних видів натуральної сировини, оволодіння методами контролю якості та безпеки сировини та напоїв з неї; розуміння завдань, що стоять перед технологіями продуктів оздоровчого призначення у харчовій промисловості.