Технологія продуктів функціонального призначення
Стеценко Наталія Олександрівна

Технологія продуктів функціонального призначення

Мета дисципліни – ознайомлення здобувачів із сучасною методологією розроблення харчових продуктів функціонального призначення; новітніми технологіями виробництва функціональних харчових продуктів із різних видів сировини; сучасними даними щодо біохімічного складу та фізіологічної дії різноманітних фізіологічно функціональних інгредієнтів; з'ясування проблем, що стоять перед індустрією здорового харчування і оволодіння методами розроблення нових та вдосконалення існуючих технологічних процесів; сучасними біологічними та фармацевтичними уявленнями щодо ролі окремих нутрієнтів та продуктів функціонального призначення.

Предметом вивчення навчальної дисципліни є концепції здорового харчування, нутрієнтний склад та поживна цінність основних харчових продуктів, сучасні рекомендації щодо харчування населення окремих регіонів країни, фізіологічно функціональні інгредієнти харчових продуктів, а також закономірності та особливості організації промислового виробництва функціональних харчових продуктів, котрі не лише поповнюють організм людини енергією та пластичними матеріалами, а й завдяки наявності підвищеного вмісту ессенціальних біологічно активних сполук справляють на організм яскраво виражений і водночас м'який терапевтичний ефект.

Завдання дисципліни полягає в навчанні здобувачів використовувати набуті знання для розроблення нових і вдосконалення існуючих технологій виробництва оздоровчих та функціональних  харчових продуктів на зерновій, молочній, оліє-жировій основі та виробництві безалкогольних напоїв підвищеної біологічної дії, оволодіти методами контролю якості та безпеки сировини і продуктів з неї; розуміти завдання, що стоять перед інноваційними технологіями у харчовій промисловості.