
Біоактивні харчові компоненти і здоров`я
Мета викладання навчальної дисципліни "Біоактивні харчові компоненти і здоров`я" – формування у студентів необхідних теоретичних знань та практичних навичок щодо основних інгредієнтів природної сировини, їх хімічного та біохімічного складу; впливу на живий організм есенціальних біокомпонентів; ролі різних біологічно активних речовин у функціонуванні організму людини і шляхи збагачення ними харчових продуктів.

Технологія продуктів функціонального призначення
- Навчальна дисципліна спрямована на вивчення концепцій здорового харчування, нутрієнтного складу та поживної цінності основних харчових продуктів, сучасних рекомендацій щодо харчування окремих груп населення, фізіологічно функціональних інгредієнтів харчових продуктів, а також закономірностей та особливостей організації промислового виробництва функціональних харчових продуктів, які не лише поповнюють організм людини енергією та пластичними матеріалами, а й завдяки наявності підвищеного вмісту ессенціальних біологічно активних сполук справляють на організм яскраво виражену функціональну дію. В курсі дисципліни вивчаються технології виробництва функціональних харчових продуктів на основі морських водоростей, риби, молочних, кисломолочних, м’ясних, олієжирових середовищ, а також продуктів на зерновій основі та оздоровчих безалкогольних напоїв.
Метою навчальної дисципліни є ознайомлення здобувачів із сучасною методологією розроблення харчових продуктів функціонального призначення; новітніми технологіями виробництва функціональних харчових продуктів із різних видів сировини; сучасними даними щодо біохімічного складу та фізіологічної дії різноманітних фізіологічно функціональних інгредієнтів та їх джерел; з'ясування проблем, що стоять перед індустрією здорового харчування і оволодіння методами розроблення нових та вдосконалення існуючих технологічних процесів; сучасними медико-біологічними уявленнями щодо ролі окремих нутрієнтів та продуктів функціонального призначення.