
Автоматизація технологічних процесів та виробництв
Дисципліна АТПВ є однією із основних дисциплін у підготовці студентів напряму 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології». Предметом вивчення дисципліни є системи автоматизації неперервних та періодичних технологічних процесів. Метою дисципліни є засвоєння знань про автоматизацію та оптимізацію типових технологічних процесів та процесів харчової промисловості, підготовка студента до самостійного розв’язання теоретичних та прикладних задач автоматизації технологічних процесів харчової промисловості з використанням сучасних технічних засобів і алгоритмів регулювання, управління та оптимізації.

Проектування систем автоматизації
У результаті вивчення дисципліни «Проектування систем автоматизації» студент повинен:
- знати: склад життєвого циклу систем автоматизації і проблеми його скорочення та динаміку зміни цього циклу; зміст проектних матеріалів з організаційного, технічного, програмного та інформаційного забезпечень цих систем, склад та послідовність виконання робіт з проектування автоматизованих систем керування технологічними процесами;
- уміти: проводити аналіз технологічних та організаційних комплексів з метою розробки багагаторівневої розподіленої системи управління цими комплексами; розробляти схеми функціональної, технічної та організаційної структур, виконувати схеми автоматизації конкретних харчових виробництв та вибирати мікропроцесорні контролери та персональні комп’ютери до них, проектувати принципові схеми управління, сигналізації та живлення з використанням релейної апаратури та мікропроцесорних контролерів;
- мати навички: вільно читати та аналізувати схеми автоматизації, визначаючи взаємодію системи автоматизації та технологічного об’єкту. Аналізу принципових схем управління та сигналізації з визначенням їх алгоритму роботи, можливих помилок в його реалізації та наявності необхідних видів захисту. Аналізу принципових схем живлення з визначенням правильності вибору їх конфігурації, а також апаратів управління і захисту.